nedjelja, 18. siječnja 2015.

Kompot ili voćni čaj sa zaprženim šećerom




Sastojci:

-1 čaša šećera
-1,5l vode
-po želji voća svježeg ili suhog...ili čaj
-2 limuna
-po želji cimeta,anisa

Priprema:  

Staviti šećer u suhu posudu na laganu vatru da se topi.

Ne mješati već lagano zakretati dok se sve ne istopi.

Neka šećer što manje potamni jer će inače biti gorak.

Maknuti s vatre i uliti vodu.

Pripazite jer će biti burna reakcija na početku pa vudu ulijevajte polagano i sa više visine da ne bi prsnuo komad karmeliziranog šećera na ruke.

ZA KOMPOT:

Kad voda prokuha ubaciti nasječeno voće,smanjiti vatru i pustiti da kuha 20ak minuta.

ZA ČAJ:

Nakon što je prokuhalo maknuti s vatre i ubaciti omiljeni čaj.

U mojoj idealnoj kombinaciji za kompot su 2 jabuke,1/2dunje,1naranča i šaka suhih brusnica.

Voće se naravno jede,ne bacajte ga iako je kuhanjem izgubilo na vrijednosti.

Kad je kompot kuhan ohladiti ga skupa sa voćem.

Prohlađen ili skroz ohlađen kompot ili čaj procijediti te u njega dodati sok od jednog limuna i limun nasječen na kolutove i cimet.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com 

Nema komentara:

Objavi komentar