nedjelja, 18. siječnja 2015.
3 ukusna jela od kupusa
SARMA
POTREBNO JE
1 glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, 2–3 glavice crnog luka, 1 paradajz, 1 šargarepa, kašika kisele pavlake, kašika kajmaka, kašika brašna, šoljica pirinča, šoljica ulja, suvi biljni začin, so, biber, peršun začinska paprika
PRIPREMA
Očišćenoj glavici kupusa izvadite koren, spustite u ključalu vodu i kuvajte dok svi listovi ne omekšaju. Na zagrejanom ulju propržite seckani crni luk, dodajte struganu šargarepu, mleveno meso, pirinač i narezan paradajz, pa posolite i pospite suvim biljnim začinom. Sve još malo propržite. Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila i zavijajte sarme. Ređajte ih u podmazan vatrostalni sud. Pavlaku i kajmak razmutite, začinite, dodajte brašno i malo začinske paprike. Preko sarmi sipajte šolju vode, pa smesu od pavlake, pecite u rerni na 180 stepeni oko 90 minuta.
SVADBARSKI KUPUS
POTREBNO JE
3 kg kupusa, 300 g svinjskog mesa, 300 g telećeg mesa, 300 g jagnjećeg mesa, 300 g pilećeg mesa, 300 g suvih rebarac, 100 g suve slanine, 1 kg crnog luka, šolja i po ulja, lovorov list, začinska paprika
PRIPREMA
Luk seckan na rebarca propržite na ulju, dodajte začinsku papriku, promešajte i skinite s vatre. Kupus iseckajte na krupne kriške. U zemljani lonac ređajte red kupusa, red prženog luka, red mesa i nastavite tako da slažete dok ne utrošite sve namirnice. Na površini poređajte kupus, prelijte vodom. Stavite biber, lovor i kuvajte na tihoj vatri oko 12 časova.
MUSAKA S KUPUSOM
POTREBNO JE
1 veća glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, n 2 kocke za supu, 100 g suve slanine, kašika prezli, 2 jajeta 30 g maslaca, pola šoljice paradajz pirea, ulje, so, biber, suvi biljni začin
PRIPREMA
Očišćen kupus isecite na krupne komade i skuvajte u vodi s kockom za supu. Na zagrejanom ulju propržite meso, dodajte seckanu slaninu, so i biber, pa promešajte i skinite s vatre. Zatim meso sastavite sa umućenim jajima i promešajte. U podmazan sud ređajte red kupusa, red mesa i tako dok ne utrošite materijal. Paradajz pire razredite s malo vode u kojoj se kuvao kupus i prelijte preko musake. Pospite prezlama i komadićima maslaca. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. (zena.blic.rs)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar